Wet DBA
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is een wet die in 2016 is ingevoerd ter vervanging van de oude VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie). Het doel van de wet is te bepalen of iemand die voor een opdrachtgever werkt, een echte zelfstandige is of feitelijk een werknemer (schijnzelfstandigheid). Dit helpt zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers om duidelijkheid te krijgen over de arbeidsrelatie en voorkomt problemen met de Belastingdienst.
Hoe werkt de Wet DBA?
Bij de Wet DBA ligt de verantwoordelijkheid zowel bij de opdrachtgever als bij de opdrachtnemer. Dit betekent dat beide partijen moeten kunnen aantonen dat de opdrachtnemer zelfstandig is en niet in loondienst werkt.
Een belangrijk hulpmiddel binnen de wet zijn modelovereenkomsten, die door de Belastingdienst zijn opgesteld of goedgekeurd. Met zo’n overeenkomst kun je aantonen dat er sprake is van een zelfstandige samenwerking, mits de voorwaarden in de praktijk worden nageleefd.
Waarom is de Wet DBA actueel?
De Wet DBA is de afgelopen jaren veelbesproken en meerdere keren uitgesteld, omdat deze in de praktijk lastig te handhaven bleek. Met name de onduidelijkheid over wat nou precies zelfstandigheid is, leidde tot onzekerheid bij zowel zzp'ers als opdrachtgevers.
Momenteel is de Wet DBA actueel omdat:
- Toezicht en handhaving: Vanaf 2024 heeft de Belastingdienst aangegeven de handhaving strenger te maken, waarbij mogelijk boetes of naheffingen worden opgelegd als er sprake is van schijnzelfstandigheid.
- Vervanging in de toekomst: De overheid werkt aan een nieuwe wetgeving die duidelijker moet zijn en de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers beter moet regelen. Tot die tijd blijft de Wet DBA het belangrijkste kader.
Waarborging Wet DBA
Als zelfstandig professional werk ik volgens de belangrijkste richtlijnen om mijn zelfstandigheid te waarborgen. Hiermee toon ik aan dat ik écht zelfstandig ben en flexibel inzetbaar, zonder afhankelijkheid van één opdrachtgever.
Wat maakt mij zelfstandig?
- Eigen kantoor en flexibiliteit
Ik beschik over een eigen kantoor waar ik mijn werkzaamheden uitvoer. Wanneer nodig, kan ik ook op locatie bij de opdrachtgever werken. Dit geeft mij de mogelijkheid om flexibel in te spelen op de behoeften van mijn klanten. - Meerdere opdrachtgevers
Door te werken voor meerdere opdrachtgevers spreid ik mijn risico’s en behoud ik mijn onafhankelijkheid. Dit zorgt ervoor dat ik mijn expertise breed inzetbaar maak en nooit afhankelijk ben van één klant. - Modelovereenkomsten en duidelijke afspraken
Om mijn positie als zelfstandige te waarborgen werk ik op basis van de nog goedgekeurde modelovereenkomsten. Dit betekent dat ik vrijheid heb in hoe ik mijn werk uitvoer, terwijl ik uiteraard rekening houd met de gemaakte afspraken en eventuele aanwijzingen van de opdrachtgever - Vrijheid in werkwijze
Bij elke opdracht bepaal ik hoe ik mijn werk uitvoer, met mijn eigen middelen en op een manier die bijdraagt aan de kwaliteit en efficiëntie van het resultaat
Met deze aanpak bied ik mijn opdrachtgevers professionaliteit, flexibiliteit en onafhankelijkheid, altijd afgestemd op hun specifieke behoeften.
Neem contact op
Heeft u vragen over de naleving van de Wet DBA? Neem gerust contact op.